Atelier/Montaj infrareal: Catalina Cosoiu/Cristian Seusan

Proiect de scenografie urbana (montaj infrareal) si fotografie (atelier foto) interactiv pus in practica in cadrul evenimentului Street Delivery organizat de Carturesti in perioada 12-14 iunie 2009.

TEXT PRESCURTAT DEFINIRE CONCEPT INFRAREAL/ integrare Proiect ATELIER FOTO> Strada este prin definiție peisaj artificial. În spațiul urban reziduurile consumismului abandonate într-un mod haotic sunt expresia morții, în ultimă instanță naturală, dar în acest caz, grotească. Spectrul rezidual greu biodegradabil va fi scos la lumină ca “floare de mucegai”sau, cum bine s-au exprimat pictorii, “natură moartă”.
Istoria scrisă în cuvinte nu poate să ne transmită ceea ce ne arată istoria vestigiilor, montajul spectrelor, al obiectelor ieșite din uz și totuși încă folosite. De ce ieșite din uz și totuși folosite? Acesta este paradoxul obiectului de unică folosință, fie el pet sau ziar tabloid, întotdeauna altul, dar mimând că e același și vice versa.
Vom reorganiza fragmente de realitate “ tocmai folosită” într-o istorie contemporană pur vizuală scrisă între două coperți de placaj aruncat la gunoi de 2X1 m, un “montaj –carte” ce va fi realizat la fața locului și documentat permanent timp de două zile pe strada Arthur Verona, într-un atelier deschis publicului.
Personajele cărții vor fi chiar oamenii de pe stradă, prinși în instantanee având ca background peisajul infrarealist, peisaj artificial al dezintegrării ordonate estetic.
Încurajăm renașterea gândirii responabile față de natură și față de celălalt prin ideea de ordine. Nimic nu se pierde, totul se transformă. De aceea gunoiul trebuie colectat și nu lăsat pradă haosului. Orașul este școala cetățeanului. Dacă va învăța să strângă gunoiul în oraș, atunci nici pădurile nu vor mai fi poluate cu reziduri.
Este oare vorba în demersul nostru despre o altă realitate? Cu siguranță. Și chiar dacă nu la fel de credibilă ca strada însăși, totuși cât se poate de reală, reversul vieții urbane, infrarealitatea, estetizată, reciclată, folosită încă o dată în opera de artă. Cu participarea cetățeanului.
Concept text & montaj infrareal: Catalina Cosoiu. Concept atelier foto: Cristian Seusan. Foto: Cristian Seusan & Marius Dumbraveanu